Erdély 2019

 

 


Második utunk Erdélybe vezetett, mégpedig Székelyudvarhelyre, ahol  az Eötvös József Szakközépiskolával  tartjuk a kapcsolatot. A programban résztvevő pedagógusok nem ismeretlenek számunkra, hiszen harmadik alkalommal volt lehetőségünk találkozni velük a pályázatnak köszönhetően.

 

Fáradtan, de annál lelkesebben érkeztünk meg a szálláshelyre, ahol Marika néni, a panzió tulajdonosa már izgatottan várta a csapatot. Szobáink elfoglalása után megvacsoráztunk, majd meglátogattak bennünket a szakközépiskola tanárai.
Az ott eltöltött négy nap alatt lehetőségünk volt számos értékes és nagy múltú helyszínre elvinni a diákjainkat.


Programsorozatunkat a Madarasi-Hargita megtekintésével kezdtük, amely a Keleti-Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége. Ez ma Erdély legnépszerűbb sí-központja. Az odavezető út élményekben gazdag volt, hiszen mindannyian egy traktor pótkocsiján ülve csodálhattuk az erdő szépségét. Felérve, utunkat gyalog folytattuk tovább, hogy megtekinthessük az 1801 m magasan található székelyek "Szent hegyét". Felemelő érzés volt...
Harmadnap ellátogattunk Székelyföld egyik legszebb természeti ritkaságához, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Ezt követően Csíksomlyóra tartottunk, ahol megtekintettük a csíksomlyói kegytemplomot, majd felmentünk a búcsú helyszínére, ahol  az újonnan felállított székelykapu alatt sétálhattunk át.


 A mai napot a Nyerges-tetőn zártuk, amely leginkább az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó székelyföldi színhelyeként ismert. Az emlékhelyhez érve, rajtunk kívül egy idősebb úr is tiszteletét tette, akiről kiderült, hogy Mátészalkáról érkezett és intézményünkbe járt, mégpedig ötven évvel ezelőtt. "Kicsi  a világ" -  szokták mondani.
A maroknyi székely vitézségének állít emléket Kányádi Sándor költő a Nyergestető című versében is, melyet joggal lehet nevezni a szabadságharc ,,himnuszának” :

 

"Csíkországban, hol az erdők
zöldebbek talán, mint máshol,
ahol ezüst hangú rigók
énekelnek a nagy fákon,
s hol a fenyők olyan mélyen
kapaszkodnak a vén földbe,
kitépni vihar sem tudja
másképpen, csak kettétörve,
van ott a sok nagy hegy között
egy szelíden, szépen hajló,
mint egy nyereg, kit viselne
mesebeli óriás ló.
Úgy is hívják: Nyergestető;"

 

Kirándulásunk utolsó napján megálltunk Parajdon és megnéztük  a Kárpát- medence legjelentősebb só-kitermelő helyét, majd utunk Farkaslakára vezetett Tamási Áron síremlékéhez és Kolozsvár szépséges városával zártuk napunkat.
Elmondhatom, hogy ismét izgalmakkal tele, kalandos és tartalmas négy napot tölthettünk Erdélyben.

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium