Kárpátalja 2019

 


2019 márciusában és áprilisában két határ menti országból látogattak el hozzánk diákok és tanárok a Határtalanul! program keretein belül.


2019 májusában és júniusában pedig elérkezett az idő, hogy intézményünk tegye tiszteletét a két szomszédos országba. Első utunk Kárpátaljára vezetett,  mégpedig a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba, ahol a szállásunk volt. Innen indultunk el minden reggel feltérképezni Kárpátalja szebbnél szebb történelmi helyszíneit.


 Érkezésünkkor Keresztyén Gabriella, Bátyi András valamint Sztojka Miroszláv fogadott bennünket, akik átkísértek minket a II. Rákóczi Ferenc  Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Intézetéhez. Eközben diákjainkat az ottani tanulók körbevezették a városon, majd pedig intézményükben is.


Másnap, a főiskola egy volt hallgatójának idegenvezetésével megtekintettük a Vereckei-hágót, amely a magyar nép történetének egyik meghatározó helyszíne: 895-ben őseink többsége ezen a hágón keresztül érkezett meg a Kárpát-medencébe. A honfoglalási emlékmű létrejötte óta, viták és támadások kereszttüzében áll. Fura érzések kerítik hatalmába az embert, miközben ott áll némán és próbálja megérteni miért ilyen bonyolult a világ...sajnos az emberek azzá teszik...


Ezt követően ellátogattunk a Szolyvai emlékparkba, valamint felvonó segítségével megtekintettük a Borzsa havasokat, amely a Máramarosi-havasok előterében elterülő különálló hegycsoport.


Kirándulásunk harmadnapján célként tűztük ki a Munkácsi várat, az Ungvári várat, valamint Ungvár városának megtekintését. Ungvár, Kárpátalja legnagyobb városa, megyeszékhely. A vidék legjelentősebb gazdasági és kulturális központja.
Utunk végén ellátogattunk Beregszászba, ahonnan egyenes út vezetett Magyarországra.


A főiskolán tanító tanároknak, valamint a diákoknak köszönhetően egy tartalmas és színvonalas három nap áll a hátunk mögött.

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium