Baross László
Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium
tájékoztatója
2016/2017. tanév

 

 

PDF formátumban itt...

 

 

MÁTÉSZALKA

 

 

 

 

Postacím:

4700 Mátészalka

 

Baross László út 12-14.

Telefon:

44/500-376

Fax:

44/500-376

E-mail:

iskola.baross@gmail.com

Honlap:

www.barossl-msz.sulinet.hu

 

 

Nyílt napok:
2015. november 25. 8:00
2015. december 8. 8:00

 

Felvételiről 8. Osztályosoknak

 

A következő tanév szeptemberétől induló képzéseinkre nincs felvételi vizsga, az elbírálás szempontja a 7. év végi és a 8. félévi tanulmányi eredményed.
Az alábbiakban iskolánk képzési formáit ajánlunk a figyelmedbe. A képzéstípusokat a tanulmányi eredményed alapján állítottuk össze.

3,5 – 5,0 átlagú tanulmányi eredmény:
Számodra a SZAKGIMNÁZIUMOT ajánljuk. A 4+1 év alatt a gimnáziumi érettségivel azonos érettségit szerezhetsz, ami még kibővül a szakmai tantárgyakból tett vizsgával is. (Jövőre a mostani szakközépiskolát szakgimnáziumnak hívják majd.)
A 12. évben eldöntheted, hogy továbbtanulsz egyetemen vagy főiskolán, vagy iskolánkban elvégzed a 13. évfolyamot, és a szakodhoz kapcsolódó szakmai végzettséget szerzel. (Természetesen a szakma megszerzése után is továbbtanulhatsz.)

 • SZAKGIMNÁZIUMBAN (korábban szakközépiskola) két szakmacsoport közül választhatsz:
  • mezőgazdaság ágazat - végzettség: Vegyes profilú gazdálkodó
  • mezőgazdaság gépész ágazat - végzettség: Fémtermék összeszerelő

 3,5 átlag alatti tanulmányi eredmény:
Ha úgy érzed, hogy inkább jó szakember szeretnél lenni, és minél előbb dolgozni szeretnél, akkor számodra a SZAKKÖZÉPISKOLÁT, tehát a SZAKMAI KÉPZÉST ajánljuk. Rögtön az általad választott szakmát tanulhatod, és 3 év alatt kiváló szakemberré képezheted magad. (Jövőre a mostani szakiskolát szakközépiskolának hívják majd!)
A felvétel feltétele mindegyik szakma esetében az egészségügyi alkalmasság, amelyet tanévkezdésig kell igazolni. (Erről külön levélben tájékoztatunk majd a felvételi után.)

 

Képzéseink:

 

Szakgimnáziumi képzés  (most Szakközépiskolai)

 1. Mezőgazdasági gépész ágazat   (Kód: 01)
 2. Mezőgazdaság ágazat              (Kód: 02)

Szakközépiskolai képzés (most Szakiskolai)

 1. Mezőgazdasági gépész* (Okj: 34 521 08. Kód: 03)
 2. Gazda*                       (Okj: 34 621 01. Kód: 04)
 3. Erdészeti szakmunkás  (Okj: 34 623 01. Kód: 05)
 4. A * jellel jelölt szakmák esetében, ha jól tanulsz, 10-30 ezer Ft/hónap ösztöndíjban részesülhetsz.

A szakmákhoz jogosítvány megszerzése szükséges. A T kategória megszerzése INGYENES!

 

 

Szakgimnáziumi képzés  (most Szakközépiskolai)

 

 

Mezőgazdasági gépész ágazat (Kód: 01)
Érdekelnek a mezőgazdasági műszaki újdonságok? Elbűvöl a korszerű mezőgazdasági erő-és munkagépek hatalmas teljesítménye? Szívesen irányításod alatt tartanád a lóerőket? Örömmel segítesz szüleidnek a családi gazdálkodás munkafolyamatainak elvégzésében? El tudod képzelni, hogy vállalkozó leszel, és saját gépeiddel dolgozol? Akkor alapozd meg tudásodat a Baross László Szakképző Iskola szakközépiskolai osztályában, ahol négy évfolyamos gépészeti szakmacsoportos alapozó oktatásban vehetsz részt, és érettségit szerezhetsz! Az érettségi bizonyítvány birtokában továbbtanulhatsz intézményünk technikus képzésein vagy a felsőoktatásban.
Mezőgazdaság ágazat (Kód: 02)
Szereted a természetet, a hasznot hozó növényeket és a gazdasági állatokat? Érdekelnek a mezőgazdasági műszaki újdonságok? Szívesen segítesz szüleidnek a mezőgazdasági munkák végrehajtásában? Szeretnél önálló mezőgazdasági vállalkozó lenni? Akkor alapozd meg későbbi tanulmányaidat a Baross László Szakképző Iskola szakközépiskolai osztályában, ahol négy évfolyam elvégzése után érettségit szerezhetsz! Az érettségi bizonyítvány birtokában továbbtanulhatsz intézményünk technikus képzésein vagy a felsőoktatásban.
 
Felvételi vizsgát nem tartunk. A felvétel alapját a magyar, történelem, matematika, idegen nyelv, fizika, kémia, és technika tantárgyak 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi eredményeiből számított pontok képezik.


Érettségire épülő szakképzés:

  • Mezőgazdasági technikus
  • Mezőgazdasági gépésztechnikus /Ösztöndíjas/
  •  

  Mezőgazdasági technikus végzettségre épülő szakképzés:

  • Agrár áruforgalmazó szaktechnikus

   

   

   

   

  P1010160

   

  kep 095

   

   

  Szakközépiskolai képzés (most Szakiskolai)

   

   

  • Mezőgazdasági gépész*  Okj: 34 521 08          Kód: 03

  Érdekelnek a mezőgazdasági műszaki újdonságok? Elbűvöl a korszerű mezőgazdasági erő-és munkagépek hatalmas teljesítménye? Szívesen irányításod alatt tartanád a lóerőket? Örömmel segítesz szüleidnek a családi gazdálkodás munkafolyamatainak elvégzésében? El tudod képzelni, hogy vállalkozó leszel, és saját gépeiddel dolgozol? Akkor alapozd meg tudásodat a Baross László Szakképző Iskola szakiskolai osztályában, ahol három évfolyam elvégzése után mezőgazdasági gépész szakmát szerezhetsz!

   • A mezőgazdasági gépész szakma megszerzése után lehetőség van mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító képesítés megszerzésére.* /Ösztöndíjas/

    

    

    

    

    

    

   • Gazda      Okj: 34 621 01                       Kód: 04

   Szereted a természetet, a hasznot hozó növényeket és a gazdasági állatokat? Érdekelnek a mezőgazdasági műszaki újdonságok? Szívesen segítesz szüleidnek a mezőgazdasági munkák végrehajtásában? Szeretnél önálló mezőgazdasági vállalkozó lenni? Akkor alapozd meg későbbi tanulmányaidat a Baross László Szakképző Iskola szakiskolai osztályában, ahol három évfolyam elvégzése után gazda szakmát szerezhetsz!

   /Ösztöndíjas/

    

    

    

   • Erdészeti szakmunkás   Okj: 34 623 01           Kód: 05

   Érdekelnek az erdők telepítése, felújítása, az erdősítés végrehajtása, az élőfaállomány és a kijelölt erdőterület ápolása, gondozása, a fakitermelés előkészítése, végrehajtása, az erdőgazdaságban használt gépek biztonságos kezelése, karbantartása? Akkor alapozd meg tudásodat a Baross László Szakképző Iskola szakiskolai osztályában, ahol három évfolyam elvégzése után erdészeti szakmunkás szakmát szerezhetsz!

    

    

    

    

    

   25 éves korig nappali tagozaton a második szakma megszerzése ingyenes!

   akár érettségi után is szerezhetsz szakmát ingyenesen 25 éves kor alatt!

    

    

   Szakmai gyakorlat képekben

    

    

    

   TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

      • Gyakorlóhely biztosítása minden szakma elsajátításához
      • Teljes körű kollégiumi ellátás
      • Választható idegen nyelv: angol
      • Fakultációs lehetőségek:
      • B és T kategóriás jogosítvány megszerzése
      • Motorfűrész-kezelő szakképesítés
      • Néptánc
      • Szakkörök

       

      Iskolánk több mint 88 éves fennállása óta számtalan mezőgazdasági szakembert, szakmunkást, technikust képzett a térségben, akik mind szakmailag, mind emberileg megállják helyüket az életben.
      Ezen kívül sok nálunk végzett tanuló kapott olyan ismereteket, amellyel tovább tanultak illetve el tudtak helyezkedni a gazdaság más területén is (mérnök, pedagógus, biológus, állatorvos, lelkész, rendőr, katona…).

       

       

      Szeretettel várjuk az iskolánkba jelentkező
      tanulókat!

       

       

       

       

      P1010119

       

       

       

       

       

      Az iskola rövid története

       

      Az iskola alapítását az egykori földművelésügyi miniszter 1927-ben keltezett leirata döntötte el. A mátészalkai képviselő testület még ebben az évben elhatározta, hogy gazdasági iskolát létesít. A tanítás ebben az évben meg is indult. Induláskor Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskolának hívták, mely elnevezést 17 éven át megtartotta. Ebben az időszakban mintegy 700 aranykalászos gazdajelölt, ill. 80-100 fő háztartási tanfolyamos lány tanult az iskolában.
      Az oktatás két iskolai év kihagyásával indult újra a Magyar Állami Gazda- és Gazdaasszony Képző Iskolában.                                                                                                                          

       

      Legfontosabb tartalmi vonatkozású változások:
      1954: 4 éves technikumi képzés (nappali, ill. levelező) beindítása,
      1962: Baross László nevének felvétele,
      1968-tól mezőgazdasági szakközépiskola, 1965-től kezdődik a szakmunkásképzés állattenyésztő (baromfi, sertés, szarvasmarha) szakon,
      1978-tól szakmunkásképzési célú szakközépiskola állattenyésztő és mezőgazdasági gépész szakmában,
      1987: technikusképzés beindítása 4+1-es formában.
      1992-től a képzési profil bővül, és fokozatosan változik mind a mai napig.
      1992. július1-jén kezdődött meg az iskola bővítése, teljes rekonstrukciója, lehetőséget teremtve, hogy szaktárgyi kabinet rendszerben folytatódjék a tanítás. Az iskola gondozott parkja különböző fákkal, cserjékkel, virágokkal, füvesített területtel biztosítja a tiszta, egészséges levegőt, csendes, utcai zajoktól mentes környezetet.
      2007. augusztus 1-jén a mátészalkai szakképző iskolákat összevonták, melynek egyik tagintézménye lettük.
      2013 augusztusától újra önálló intézményként, a Vidékfejlesztési Minisztérium fenntartása alatt folytatjuk tevékenységünket.

       

       

       

      Tangazdaságunk

       

       

       

      Az 1992-ben alapított iskolai tangazdaság Ópályiban működik. 100 ha földterületen gazdálkodunk. A tanulók választott szakmájuknak megfelelően vesznek részt a növénytermesztési, állattenyésztési, kertészeti, gépészeti, erdészeti tevékenységekben. A gyakorlati képzés feltételeit gépész tanműhelyek, fűtött fóliasátor, kertészeti, állattenyésztési, vadászati és erdészeti szaktantermek biztosítják. A szakmai gyakorlatot az órarendbe illesztve és a nyári összefüggő gyakorlaton kell teljesíteni.
      A gyakorlatok sokszínű oktatása céljából több mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti üzemmel, vadásztársasággal együttműködési kapcsolat alakult ki, amely lehetővé teszi a legmodernebb eljárások és technikák megismerését.
      Iskolánkban tanulóink a hagyományos módszerek mellett projektmódszer szerint, kiscsoportos órai munka keretében sajátíthatják el a közismereti és szakmai tananyagokat.

       

       

      Kollégium és iskolánk parkja

       

       

       

       

      http://users.atw.hu/barosslmgszi2/ujkepek2013_files/Photos/20130904_093259%20%28web%29.jpgTMP26http://users.atw.hu/barosslmgszi2/ujkepek2013_files/Photos/20130904_094749%20%28web%29.jpg

       

       

       

      Elérhetőségeink:

      Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

       

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium