Új tanév, új kihívások
Tanévnyitó gondolatok

 

A tanévnyitó egy iskola életében mindig örömteli pillanat.
Különösen a mai iskolabezárások és összevonásoktól hangos időszakban. Elröppent a nyári szünet. Van, aki szívesen megtoldotta volna egy-két nappal, héttel, van, aki nagyon várta már a mai napot.
Kinek rövid, kinek hosszú volt a szünet, de valamennyien reménykedve vártuk ezt a napot. Vártuk, mert tudjuk, a tanév új kihívásokkal áll előttünk és ezeknek, a kihívásoknak meg kell felelniük. Vártuk a mai napot, mert tudjuk, tovább kell lépnünk, tovább kell gyarapítanunk gyermekeink tudását. Szülőknek, tanároknak kötelessége gyermekeik jövőjének tudatos tervezése. Egyre nagyobb a kihívás évről évre.
Arra kell törekednünk, hogy a kezeink között felnövekvő generáció olyan alapokat kapjon, hogy felnőtté válása stabil alapköve legyen nemzetünknek.
A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, a mezőgazdaság fejlesztése, a vidék felemelése többek között Uniós és nemzeti erőforrások segítségével. A mezőgazdaságban kiírt pályázatok egyik alapfeltétele, hogy a pályázó mezőgazdasági végzettséggel rendelkezzen.
Iskolánk célja tehát nem lehet más mint a Minisztérium célkitűzéseinek segítése, hogy az idejáró diákok megfelelő mezőgazdasági végzettséget, szakmát szerezzenek.
Azonban „A tudást nem lehet ajándékba kapni!”
Meg kell érte dolgozni, küzdeni, áldozatot kell érte hozni.
Ehhez kell egy csapat, amely nem más, mint a Szülők, a Diákok és a Tanárok csapata. Csak együtt dolgozva érhetjük el céljainkat, amely nem más, mint a sikeres érettségi és szakmai vizsga, megfelelő neveltségi szint elérése és becsületes kultúráját, hagyományait őrző magyar ember nevelése.
Azt is el kell mondanom, hogy az iskolában vannak szabályok amelyeket be kell tartani, amelyekről sokszor úgy érezzük, hogy terhesek, nehéz őket betartani és azt is tudom, hogy a siker mögött erőt próbáló, emberfeletti kitartást igénylő hétköznapi, kevésbé látványos munka van.
De ezek is a siker természetes velejárói, e nélkül nincs győzelem!
Nincs eredmény, nincs jó bizonyítvány nincs megfelelő szakmai tudás, nincs nyelvi vagy informatikai tudás, nincsenek megszerzett kompetenciák, így nincs sikeres felnőtt élet sem.
A Szülők, Ti diákok és mi erre a csapatmunkára képesek vagyunk, bizonyítottuk már nem egyszer. Kérek minden Szülőt segítsék gyermekeik és iskolánk ez irányú munkáját.

Kedves kilencedikesek!
Az új iskola új társakat, új tanárokat hoz az életetekbe. Minden más és mégsem, hiszen a tanulás most is a legfontosabb feladatotok. Bízom abban, hogy érzitek majd; jó döntést hoztatok, amikor ide jelentkeztetek.
Kívánom, hogy célotokhoz kerüljetek egyre közelebb, hiszen beléptetek abba a korba, amikor minden tettetekért felelősséggel tartoztok.

Kedves Végzősök!
Hamar elrepül majd ez az év is. Szinte naponta fogjátok majd hallani; érettségi, szakmai vizsga.
Ne féljetek a megmérettetéstől, hanem tanuljatok, adjatok ki magatokból annyit, amennyit csak lehet, a siker érdekében. Ha céljaitok vannak, akkor azokért érdemes küzdeni.

Kedves Kollegák!
„ A tanár az a gyerek, aki legtovább jár az iskolába”, mondta Juhász Gyula
Igaza van! De nem csak azért járunk az iskolába, hogy tanítsunk, hanem azért is, hogy mi is tanuljunk tanítványainktól, akik sokkal bátrabbak, erősebbek kell legyenek, hiszen hatalmasak az elvárások velük szemben.
A mi dolgunk, hogy segítsük őket.

Anatol France szerint; „ A tudást csak akkor tudjuk megemészteni, ha jó étvággyal habzsoljuk!”
A mi kis közös csapatunknak kívánok ehhez kitartást, jó egészséget és jó étvágyat!
Ezekkel a gondolatokkal a 2011/2012-es tanévet, a Baross 84., a MÁSZIK 9. tanévet ünnepélyesen megnyitom.

 Mátészalka, 2011. szeptember 1.

 

Bojer György
Igazgató-helyettes

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu