Határtalanul beszámoló 2017

 

 

Intézményünk immár harmadjára nyújtott be pályázatot a Határtalanul program keretein belül és hatalmas örömünkre ismét megnyertük, mégpedig két határ menti országba.

A pályázat célja Magyarország és Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar osztállyal rendelkező szakképző iskoláiban tanuló diákok közösségi együttműködésének támogatása.

Tartalmas és tanulságos négy napot tölthettek intézményünkben a Kárpátaljáról, majd Erdélyből érkező diákok tanáraikkal együtt.

2017. október 5-én Ukrajnából a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Intézetének 2-4. évfolyamos diákjai és kísérőtanáraik érkeztek hozzánk, majd ezt követően október 12-én Erdélyből, Székelyudvarhelyről az Eötvös József Szakközépiskola tanulói és tanárai tették tiszteletüket iskolánkban.

Az itt eltöltött idő alatt számos helyszínre elutaztunk, ahol színes és változatos programokban vehettek részt a tanulók.

A vendégek érkezése napján Kócsi Zsolt tanár úr bemutatta intézményünket, majd ezt követően finom vacsorával kedveskedtek dolgozóink a diákoknak és kísérőtanáraiknak. A vacsorát követően kötetlen beszélgetés formájában töltöttük el az est további részét.

Másnap célként tűztük ki intézményünk Ópályiban található Tangazdaságának meglátogatását, ahol Szabó Nikoletta tanárnő segítségével színvonalas idegenvezetésben vehettünk részt. Megismerték hogyan és miként zajlik iskolánkban a gyakorlati oktatás, betekintést nyertünk a különböző növények termesztési formájába, valamint a mezőgazdasági gépek világába.

Ezután visszatértünk Mátészalkára, ahol megtekintettük a Szatmári Múzeum kiállítását, valamint a tágas udvaron a szatmári típusú félereszek alatt interaktív előadást láthattunk a szekérkocsi- és hintógyűjteményről. A helyszínen található közel 100 darabos gyűjtemény gazadagon illusztrálta a népi teherhordást, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit.

A nap további részében a Túristvándiban található máig is működőképes vízimalomhoz látogattunk el, majd napunkat a szomszédos Szatmárcsekén folytattuk, ahol megtekintettük Kölcsey szülőfaluját. Visszatérve a szálláshelyre Kócsi Zsolt tanár úr "híres" babgulyását kóstolhattuk meg.

Programsorozatunk következő napján a Hortobágyra érkeztünk,ahol Szegedi Márton tanár úr érdekes előadását hallgattuk meg, a puszta állat- és növényvilágáról. Érkezésünkkor a magyar szürke marhák vásárába cseppentünk és ízelítőt vehettünk a helyi kuriózumnak számító slambucból, valamint belekóstolhattunk a helyi betyár-és pásztoréletbe. Napunkat Debrecenben zártuk az őszi Mihály-napi vásárban.

Vendégeink hazautazásának napján még ellátogattunk Debrecenbe, a méltán híres Irodalmi Múzeumba, ahol egy igen gazdag gyűjtemény tárult elénk.

Bátran merem állítani, hogy a Határtalanul programban résztvevő pedagógusaink mindent megtettek annak érdekében, hogy vendégeink az itt tartózkodásuk ideje alatt a színes programoknak, valamint a szívélyes fogadtatásnak köszönhetően, jól érezzék magukat és semmiben ne szenvedjenek hiányt. Ezt bizonyítja a Kárpátaljáról érkezett csoport intézményük honlapján megjelent cikke is:

" Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, rengeteg élménnyel gazdagodva térhettünk haza otthonainkba. Nagyon jól éreztük magunkat, szeretettel várjuk a mátészalkaiakat áprilisban, hogy viszonozhassuk a vendégszeretetüket."


Maródiné Nyíri Éva

tanárKépek:

2017.10.09.

 

 

2017.10.16.

 


 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium