Határtalanul utazások 2018

 

 

 

Erdély

 

2017 októberében két határ menti országból látogattak el hozzánk diákok és tanárok a Határtalanul! program keretein belül.


2018 áprilisában pedig elérkezett az idő, hogy intézményünk tegye tiszteletét a két szomszédos országba. Első utunk Erdélybe vezetett, mégpedig Székelyudvarhelyre, ahol  az Eötvös József Szakközépiskolával  tartjuk a kapcsolatot. A programban résztvevő pedagógusok nem ismeretlenek számunkra, hiszen harmadik alkalommal volt lehetőségünk találkozni velük a pályázatnak köszönhetően.
Az odavezető út hosszú és fárasztó volt, azonban mindezt feledtette a gyönyörű táj látványa. A határt átlépve mindig számos kérdés fogalmazódik meg bennem és átértékelem az elmúlt évek és a jelen küzdelmeit is, amellyel nekik nap mint nap szembesülniük kell.                                             
Véleményem szerint csodálatra méltó, hogy az Erdélyben élő magyaroknak   ennyi évszázadon át sikerült együtt élniük egy többetnikumú országban, az őket szétválasztó megannyi konfliktus és ellentétes érdek ellenére.
Érkezésünk napján megálltunk Kolozsvárott, ahol megtekintettük Mátyás-szobrát, amely máig uralja a város főterét.
Fáradtan, de annál lelkesebben érkeztünk meg a szálláshelyre, ahol Marika néni, a panzió tulajdonosa már izgatottan várta a csapatot. Szobáink elfoglalása után megvacsoráztunk, majd meglátogattak bennünket a szakközépiskola tanárai.
Az ott eltöltött négy nap alatt lehetőségünk volt számos értékes és nagy múltú helyszínre elvinni a diákjainkat.
Programsorozatunkat a Madarasi-Hargita megtekintésével kezdtük, amely a Keleti-Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége. Ez ma Erdély legnépszerűbb sí-központja. Az odavezető út élményekben gazdag volt, hiszen mindannyian egy traktor pótkocsiján ülve csodálhattuk az aznap reggel leesett több mint fél méteres hó látványát. Megérkezve a sí-központhoz a diákok egy hangulatos "melegedőben" fogyaszthatták el forró italukat.
Harmadnap ellátogattunk Székelyföld egyik legszebb természeti ritkaságához, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Orbán Balázs a „Székelyföld leírása” című művében nem leplezi csodálatát, amikor így ír: „ A legmeglepőbb, a legelragadóbb képek egyike áll előttünk. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat bizonnyal nem rejtenek a havasok keblökben.”
Kirándulásunk utolsó napján megálltunk Parajdon és megnéztük  a Kárpát- medence legjelentősebb só-kitermelő helyét, majd utunk Farkaslakára vezetett Tamási Áron síremlékéhez.
Elmondhatom, hogy izgalmakkal tele, kalandos és tartalmas négy napot tölthettünk Erdélyben.

 

 

 

Kárpátalja

 

A Határtalanul! programnak köszönhetően második utunk Kárpátaljára, mégpedig Beregszászba vezetett.
Szállásunk a Kálvin János Református Szakkollégiumban volt, amely Beregszász központjában található impozáns épület.
Érkezésünkkor Keresztyén Gabriella és Bátyi András fogadott bennünket, akik átkísértek minket a II. Rákóczi Ferenc  Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Intézetéhez, ahol Soós Katalin igazgatónő elmesélte iskolájuk létrejöttének kalandokkal teli történetét. Eközben diákjainkat az ottani tanulók körbevezették a városon, majd pedig intézményükben is.
Másnap egy végzős hallgató, Kozub Gergő idegenvezetésével megtekintettük a Vereckei-hágót, amely történelmünk fontos része, hiszen itt jöttek be a honfoglaló magyarok. Felejthetetlen volt  a kilátás a hágóról a gyönyörű tájra. Gergőt hallva összeszorult a szívünk, aki könnyes szemmel mesélte el mennyire fontos számára, hogy magyarnak született.
Napunkat a Sípot-vízeséssel folytattuk, majd egy felvonó segítségével megtekintettük a Magas-Tetőt.
Kirándulásunk harmadnapján célként tűztük ki a Munkácsi várat, a Szolyvai emlékparkot, valamint a beregvári Schönborn kastélyt. A helyszínek és az emlékművek felemelő és megható pillanatokat okoztak számunkra.
Zubánics László Tájba írt történelem című könyvében ekképpen írt Beregszászról: "A nagy magyar Alföld kalászokat ringató északkeleti peremén, zúgó tölgyerdők, aranyat izzadó trachithegyek és a síkságra érve megjuhászodó folyók karéjozta sík vidéken terül el Beregszász. Egy valóságos Tündérkert, kis darabja annak, amelyet annak idején ősanyánk, Emese megálmodott."
Véleményem szerint nemcsak Beregszász, hanem egész Kárpátalja valóban egy kis Tündérkert, melynek minden zuga egy természeti csoda, és lehetőségünk volt e természeti csoda egy kisebb darabját bebarangolni.
Hálásak vagyunk a szervezőknek, akik egy tartalmas és színvonalas programot állítottak össze diákjainknak és mindvégig azon fáradoztak, hogy semmiben ne szenvedjünk hiányt. Számos új és érdekes információval térhettünk haza otthonainkba.

Maródiné Nyíri Éva
                                                                                              tanár

 

 

 

Diákjaink mondták:
"Szeretném megköszönni a 11.a osztály nevében a szervezőknek, hogy ilyen szép helyre eljuthattunk, nagyon jól éreztük magunkat. A szállással és az étkezéssel is meg voltunk elégedve. A kirándulás az osztálynak nagyobb összetartást jelentett. Éljen a Baross, éljen Székelyudvarhely!"                                (Hadi Bence 11.a)

 

"Kárpátalján rengeteg látnivaló volt. Egy felkészült idegenvezető kalauzolt minket négy napon keresztül, aki érdekes információkat mondott nekünk egy-egy helyről. Nagyon jól érezte magát mindenki.                           (Filep Enikő 10.a)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium