Ópusztaszeren jártunk!

 

 

 

 

2016. május 10-én, reggel 5:30-kor indultunk az iskola buszával kirándulni Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba. Öt és fél órás buszozás után érkeztünk meg. 11:30-tól voltunk előjegyezve a Feszty-körkép megtekintésére, melynek címe „A magyarok bejövetele”.
--Feszty Árpád, egy 1891-es párizsi útján találkozott a 19. század második felében népszerű panorámaképpel, és nyomban elhatározta, hogy ő is készít egy ilyet. A körkép monumentalitása miatt (15 méter magas és 120 méter hosszú) a hatalmas munkában a kezdetektől fogva több képzőművész is részt vett, egyebek mellett Mednyánszky László, Vágó Pál, Spányi Béla. A nagyközönség 1894. május 13-án csodálhatta meg először a nagyszerű alkotást.—
A diákjaink rácsodálkoztak erre a monumentális festményre. A 3D és a 2D találkozása, megfűszerezve az adott képrészlethez illő hangeffektekkel lenyűgöző hatást ért el. Ezt követően a skanzenben a dél-alföldi földművesek és polgárok életébe kaphattunk betekintést. A nomádparkban múzeumpedagógiai program keretében íjászoktatáson vehettünk részt. Szinte mindenki megpróbálta eltalálni a célt, kisebb-nagyobb sikerrel. A honfoglaló magyarok lakhelyét, a jurtákat is birtokba vettük.
Az út hazafelé sem lett rövidebb, este fél 10 körül érkeztünk meg. A fáradságunkat azonban kompenzálta az élményekkel, kalandokkal teli jó hangulatban eltelt kirándulás. Ezt alátámasztják a fentiekben megtekinthető képek.

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola.baross@gmail.com

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium