Tisza-tavi élmények Poroszlón

2014. 10. 03.


Iskolánkban már hagyománnyá vált , hogy a tantestület az új iskolaév kezdetén tanulmányi kiránduláson vesz részt. Az idén Poroszlót választottuk úticélul, hogy megismerkedjünk a Tisza-tavi Ökocentrum kínálta látványosságokkal.Poroszló a Tisza-tó jobb partján terül el, fogadó települése a tóhoz látogató vendégeknek. Központjában több műemlék jellegű épület tekinthető meg.

Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy a település elsősorban az ökoturizmust preferálja; a 2012-től látogatható Tisza-tavi Ökocentrum a település legfőbb vonzereje, mely „szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.”

 

A látogatást a központi épületben kezdtük, mely felszálló madárra emlékeztet.A 2600 négyzetméter alapterületű főépületben bőven akadt látnivaló. Először a 15 hazai kétéltű- és hüllőfajt bemutató kiállítás termein sétáltunk végig, melynek egy éjszakai erdő benyomását keltik, mivel a kétéltűek nappal rejtőzködő életet élnek.Egy fordított világítási program tette lehetővé az unkák, ásóbékák, gőték, szalamandrák megfigyelését.

 

Ezt követően „búvárkodni” indultunk. A földszint alatt kiépített 735.000 literes édesvízi akvárium Európa legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Speciális (egyenes oldalú, boltíves üvegfalú) alagútján áthaladva élvezhettük a mintegy 70 hazai halfaj torzításmentes látványát. Fantasztikus élményt nyújtott, ahogy a vidráknak, hazai vizeink egykori „fejedelmeinek” 1,5-2 méteres példányai átúsztak a fejünk felett!Ez után a szívet-lelket gyönyörködtető látványosság után újabb csoda várt ránk: a társaság fáradtabb része lifttel, az edzettebb kollégák a lépcsőt használva jutottak fel a 30 méter magas körpanorámás kilátótoronyba ( a „madár fejébe”), ahonnan gyönyörű kilátás nyílik csaknem a teljes Tisza-tóra (terület 127 négyzetkilométer)!

 

Miután megjártuk a „mélységeket” és a „magasságokat” ismét perspektívát váltottunk, és immár földközelből vettük szemügyre a kültéri látványosságokat. Mivel az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, rendkívül kellemes volt a szabadidőparkban tett séta, melynek során az állatkert lakóival (az ökopark növény-, madár- és állatvilágának egyedeivel) ismerkedhettünk meg.

 

Végezetül a park területén lévő tájházba látogattunk el, ahol a népi élet múltbéli kellékei, használati tárgyai keltettek sokunkban nosztalgiát – nagyszüleinkre, dédszüleinkre emlékezve.A kellemesen fárasztó, ám tanulságos kirándulás után igazán jólesett az ízletes ebéd, melyet egy – a tájba illő – csárdában fogyasztottunk el.Összességében: kihagyhatatlan élmény volt; aki teheti – kövesse példánkat!

 

A Baross László Mezőgazdasági Szakképző

Iskola és Kollégium tanári kara

 

további képek ...

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium