Szakmai nap a Hétkúti Ökofarmon

 

 

 

Iskolánk 2014. tavaszán pályázati lehetőséget kapott a veszprémi „Greenman Kft”-től, hogy a cég környezettudatos technológiájával és termékeivel tanulóink megismerkedjenek, illetve tanulmányaik során a gyakorlatban alkalmazzák azt. Intézményünk fontosnak tartja, hogy a mezőgazdasági, ezen belül a kertészeti termelés a fenntartható fejlődés érdekeit szolgálja, ezért -élve a lehetőséggel-  diákjainkkal közösen, elkezdtük tanulmányozni azokat a technológiákat, amelyek használatával vegyszermentesen, a környezet megóvása mellett, gazdasági haszon elérésével különböző kultúr- és zöldségnövényeket termelhetünk.

 

 

A cég által forgalmazott „Greenman Agro” egy speciális vegyszermentes termésnövelő készítmény, amely élő effektív mikroorganizmusokból, bio cukornádmelaszból és kőzetlisztből áll. A vegyszermentes „Greenman Agro” javítja a talaj minőségét, növeli a talajélet aktivitását és támogatja a humuszképződést. Minden szántóföldi és kertészeti kultúrnövényhez alkalmazható.

A projekt során étkezési paprikát hajtattunk fóliasátorban, amelyhez a „Greenman Agro” készítményt lombtrágyaként használtuk fel. 60 db palántát „Greenman Agro” termésnövelő készítménnyel kezeltünk, amit „kezelt” paprikacsoportnak neveztünk el. Megfelelő izolációs távolságot hagyva 60 db palántát pedig termésnövelő készítmény alkalmazása nélkül termesztettünk, ez volt a „kontroll” paprika csoport.

 

A kísérlet során azt figyeltük, hogy a termésnövelő készítmény hatására hogyan alakul a terméskötődés, az érés, a termés mennyisége és kiegyenlítettsége, illetve a tárolhatóság. A projektbe 5 tanulót vontunk be, akik gazda és kertész szakon tanulnak iskolánkban.
Célunk a kertészeti ismeretek gyarapítása, szélesebb látókör kialakítása, illetve a vegyszermentes technológiákkal való ismerkedés volt. Ezzel azt kívántuk elérni, hogy a jövőben a munkájuk során, vagy akár az otthoni, háztáji gazdaságukban törekedjenek a fenntartható, környezetkímélő mezőgazdasági termelésre.


A kezeléseket, méréseket, megfigyeléseket diákjaink végezték. A kísérlet során a legelső észrevételünk a szárszilárdságban való különbség volt. A „Greenman Agro”-val kezelt csoportnál erőteljesebb szárszilárdságot tapasztaltunk.
A „kezelt” csoport növényei szemmel láthatóan erőteljesebben növekedtek, és színük tekintetében is eltérést tapasztaltunk a csoport egyedei ugyanis sötétebb zöld színükkel „hívták fel magukra a figyelmet”.


A virágok számában is különbséget tapasztaltunk. A „kezelt” csoportban több virágot számoltak diákjaink, és korábban észlelték a terméskezdemények megjelenését, illetve több terméskezdeményt figyeltek meg a növényeken.
A betakarítás során az egyes tövekről származó termések súlyát megmértük. A betakarított termés lemérése, majd a mért eredmények értékelése során szignifikáns eltérést tapasztaltunk a két csoport között. A „kezelt” csoportban minden alkalommal több termést mértünk. Összefoglalásként elmondhattuk, hogy a hajtatott paprikában-  mind szubjektív tapasztalatok, mind mért, számszerű eredmények- alapján bizonyítható a termésnövelő készítmény jótékony hatása.

 

A kísérlet végén, egy „Szakmai nap” keretében tanulóink lehetőséget kaptak, hogy az eredményekről beszámoljanak, így 2014. szeptember 26-án a Bakony és a Vértes hegység lábánál elterülő Móri árokban található „Hétkúti Ökofarm”-ra utaztunk. Az ökofarm megtekintését követően a hivatalos megnyitó után a pályázatban részt vevő iskolák előadásait hallgattuk meg. Diákjaink izgatottan várták, hogy sorra kerüljenek. Az alapos és pontos felkészülésnek köszönhetően nagyszerűen szerepeltek. A finom ebéd után következett a díjátadás és a pályázatok értékelése. Iskolánk diákjai a második helyen végeztek. Délután az érdekes és különleges „Probiotikus előadás”-t követően fáradtan, de élményekkel gazdagon indultunk haza.

 

 

 

Képek tovább...

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium