Szakma Kiváló Tanuló Verseny

 

 

Április 4-6 között 4 fő erdészeti szakmunkás tanulónk (Árvai Dávid, Fülöp János, Ombodi István, Szűcs Dominik) részt vett az erdészeti szakmunkás Szakma Kiváló Tanuló Versenyen. Idén az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a versenynek.

 

A patinás iskolát 1883-ban alapították. Az ásotthalmi iskola Magyarország legrégebbi erdészeti oktatást folytató iskolája. Az iskola gyönyörű alföldi környezetben található. Április 4-én az ünnepélyes megnyitó és rajtszám húzás után,14 óra 30 perckor a versenyzők elkezdték az írásbeli feladatok megoldását. Írásbeli feladat volt fakitermelésből és erdészeti erő-és munkagéptanból. Az írásbelik befejeztével 16 óra 30 perckor elkezdték a gyakorlati feladatok közül megoldani a Vállalkozási ismeretek feladatsort. A diákoknak 20 órától munka-és balesetvédelmi oktatáson kellett részt venni.

 

Április 5-én 7 óra 30 perckor folytatódtak a gyakorlati versenyszámok a növényismeret és vadászati ismeretek felismerés versenyszámmal. 9 órától kezdődtek a versenyzők igazi megmérettetései. Iskolánk tanulói a tisztítás versenyszámmal kezdtek, amelyben a közép mezőnyben végeztek. A következő versenyszám a közelítés volt. Ebben a versenyszámban egy speciális erdészeti traktorral (LKT 81 TURBO) kellett 5 db rönköt vonszolni a kijelölt nyomvonalon. A nyomvonalat nehezítették azzal, hogy beépítettek hidat és vízmosást is. Tanulóink ezt a feladatot a kezdeti nehézségek ellenére is jól teljesítették. A soron következő versenyszám a fadöntés volt, amelyben Fülöp János tanulónk megosztott országos első helyet ért el 81%-os eredménnyel. Árvai Dávid tanulónk megosztott országos harmadik helyt ért el. Ebben a versenyszámban tanulóink kiválóan teljesítettek. Az utolsó előtti versenyszám a motorfűrész-szerelés volt tanulóink ebben a versenyszámban a közép mezőnyben teljesítettek. A gyakorlati verseny záróversenyszáma a lánckímélő darabolás volt. Itt a versenyzőink az elvárásoknak megfelelően teljesítettek.

 

Április 6-án 7 óra 30 perckor kezdődött a szóbeli verseny. A versenyszámban a tanulóknak számot kellett adni erdőhasználatból, erdőművelésből, erdészeti erő-és munkagéptanból, Munka-és balesetvédelmi ismeretekből, Vállalkozási ismeretekből, erdészeti növénytanból, vadászati ismeretekből. Ebben a versenyszámban tanulóink több-kevesebb sikerrel teljesítettek. 15 órától került sor az ünnepélyes zárásra és eredményhirdetésre.

 

Tanulóinkra büszkék lehetünk, mert az egész verseny során derekasan helyt álltak, sportszerűek voltak. A magatartási normákat a végletekig betartották.

Egyéni versenyben egy tanulónk sem végzett az utolsó helyen.

A verseny a kísérő tanárok (Kovács Gusztáv, Szegedi Márton) számára is tanúságos volt, mivel lemérhették a versenyszámok folyamán, hogy a tanulók mennyire sajátították el az egyes tantárgyak ismeretanyagát, illetve melyek azok a tananyagrészek, amelyek megerősítésre szorulnak.

A verseny megszervezése magasszintű volt. Csodálatos volt a természeti környezet (nyárasok, fenyvesek között zajlott a verseny). A kiszolgálás tökéletes volt.

 

Ezúton gratulálok a szervezőknek!

Gratulálunk versenyzőinknek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elérhetőségeink:

Postacím: 4700, Mátészalka Baross László út 12-14. Telefon/Fax: 44/500-376 E- mail: iskola@barossl-msz.sulinet.hu

 

 

 

 

 

Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium