Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Málta/2023.12.11-15./ Angol nyelvi kurzus

Helyszín: Málta, 2023

Időtartam: 2023.12.11.-12.15.

Résztvevő: Kócsi Zsolt

Beszámoló:

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatójaként az Európai Unió támogatásával angol nyelvi kurzuson vettem részt 2023. decemberében.

A máltai angol nyelvi kurzusra történő felkészülés során tájékozódtam az ország kultúrájáról, helyi specialitásairól (pl.: angol dugalj). A mobilitásra önálló felkészítő anyag összeállítása is megtörtén, amelyet az indulás előtt tanulmányoztam. A fogadó partner – EC Holding Ltd elnevezésű oktatási intézmény – folyamatosan tájékoztatást adott e-mailben mind a képzés, mind az utazás részleteit tekintve. Továbbá MS Teams felületen keresztül online tájékoztatót tartottak számomra két alkalommal – az utazás előtt, valamint a kurzus megkezdése előtt. A mobilitásra készülve az utazást megelőzően utas-és felelősség biztosítást kötöttem, ellenőriztem az EU TB kártyákat, és a személyi igazolványom érvényességét. Még a felkészülés során megtörtént a Whatsapp alkalmazás letöltése a külföldön zajló kommunikáció megkönnyítésének érdekében.

Máltára a Wizz Air járatával utaztam, ahol az érkezést követően, meg kaptam, az órarendet és a csoportbeosztások leírását. A szállás elfoglalása után egy esti programon vettem részt a nyelviskola szervezésében. Saját csoportbeosztásomnak megfelelően délutáni nyelvi tanórák 13 órától 18 óráig, délelőtti foglalkozások 9 órától 14.30-ig tartottak. A munkanyelv mindvégig az angol volt természetesen.

Az angol nyelvi kurzustól elvárt eredmény, hogy a szóban történő nyelvi kommunikációm magabiztosabbá váljon. Egyrészt a szókincsem bővüljön – az aktuális tudásszintemhez mérten -, másrészt a folyamatos angol nyelvi környezetben javuljon a beszédértésem is. Az angol nyelvi tanfolyam során az elvárt tanulási eredmények teljesültek. Szókincsem jelentős mértékben bővült és magabiztosabbá vált a nyelvhasználatom is a kurzusnak köszönhetően. Olyan új módszerekkel ismerkedtem meg, amelyeket én is beilleszthetek a munkámba. Különböző országokból érkezett nyelvtanulókkal együtt tanulva, kommunikálva megtudtam, hogy ki milyen területen alkalmazza az angol nyelvet. Az angol tanfolyam során szerzett tanulási eredményeket munkám során biztosan tudom hasznosítani, részben a mobilitási tevékenységeket érintő egyeztetések során, valamint a külföldi helyszíneken történő helyi kommunikációban, illetve a szabadidős tevékenységek során. Belekóstolhattam a máltai kultúrába és nagyszerű emberekkel ismerkedhettem meg. Egyértelműen nagyon sikeresnek értékelem az oktatást, mert minden elvárásomnál többet adott.

A fogadó intézmény gondoskodott a szabadidőd tevékenységekről is, ezek keretében részt vettem utazásokon a környező városokba és meglátogattam fontos kulturális helyszíneket, és részt vettem több nemzetközi csoporttalálkozókon is. A Centrumból érkezett munkatársaimmal saját kirándulást is szerveztük, látogatást tettünk az UNESCO Világörökség részét képező volt fővárosba Mdynába. Búcsúebéd és a végzettséget igazoló oklevelek zárták a programot.