Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Erasmus+ Szakmai látogatás

„Braga, a portugál Róma és a finoman érlelt bor hazája”

Célország: Portugália, Braga

Időpont: 2024.01.22. – 2024.01.28.

Az Északi ASzC Baross László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nyertes pályázatának köszönhetően egy tartalmas és hasznos 7 napot tölthettünk el Portugáliában, Braga városában.

A pályázat célja:

  • bővebb szakmai ismeretek szerzése az integrált növényvédelemről
  • a kertészetben és gyümölcstermesztésben elkövetett leggyakoribb hibák kiküszöbölése
  • a felnőttek szakmai oktatásában hasznosítható digitális módszerek fejlesztése

A Gordius Learning Zrt. csapatának köszönhetően fogadószervezetünk a BragaMob volt. A fogadószervezet által lehetőségünk volt tapasztalni, felfedezni, tanulni, fejlődni és csodálni.

Szállásunk helyszíne Portugália legrégebbi városa, a nagy múltú Braga.

A régi, hagyományokat tisztelő város kulturális gazdagsága, történelmi múltja és szépsége lenyűgöző. Ezt bizonyítja az is, hogy a városban található Bom Jesus katedrális 2019 óta a kulturális világörökség része.

A város nyújtotta kulturális látnivalókon túl megismerkedtünk Ponte de Lima egyik legnagyobb szőlőbirtokával, ahol részletes tájékoztatást kaptunk a kiváló minőségű boruk készítéséről.

A kultúra, a történelem tovább folytatódott a sokak által ” hidak városának” nevezett Portóba.

A város ékszerdobozként tárult elénk. A szűk, macskaköves utcák és csempével kirakott házak labirintusaiban sétálva megcsodáltuk a város szebbnél szebb műemlékeit, majd a Douro folyón egy kellemes hajókirándulással zártuk a napot. Szabadidőnkben pedig nosztalgiavillamosra szálltunk és lementünk az Atlanti-óceánhoz. Az óceán látványa lenyűgöző volt mindannyiunk számára.

A szakmai látogatás alatt megtapasztaltuk, hogy minőségi bort, csakis minőségi-egészséges szőlőből lehet készíteni melyhez elengedhetetlen a fenntartható szőlőtermesztési technológia, ezen belül is a növényvédelem. Boruk sikere a vegyszermentességben rejlik, melyet lehetőségünk volt megtapasztalni.

Köszönjük a lehetőséget, hogy betekintést nyerhettünk egy nagy múltú ország szakmai, kulturális hagyományaiba. A Portugáliában megszerzett ismereteket igyekszünk beépíteni az intézmény szakmai valamint közismereti munkájába.  

A résztvevők:

Nyíri Éva

Szabó Nikoletta

Kócsi Zsolt

Juhos Péter

Pápai Zsolt