Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szenteste

december 24, 2022

Hogyan ünneplik a Karácsonyt világszerte?

Ausztria

A Mikulás (Heiliger Nikolaus) december 6-án ajándékozza meg a jó gyerekeket édességgel, dióval és almával. December 24-én pedig a gyermek Jézus hozza a karácsonyfát és az ajándékot. A gyerekek izgatottan várják a csengettyűt, hogy a gyertyákkal, díszekkel és édességgel feldíszített karácsonyfát megpillanthassák.

Anglia

A gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, amit a kandallóba dobnak, hogy az a kéményen át az Északi-sarkra repüljön. Karácsonyi különlegesség a mazsolás puding, amelybe kis ajándékot is szoktak rejteni. Aki megtalálja. szerencséje lesz. Angliában kezdtek karácsonykor fagyöngyöt függeszteni az ajtó fölé, ami szerencsét hoz.

Németország

A németek karácsonykor feldíszítik az egész házat. Az ablakokba színes gyertyaégőket, képeket szerelnek, a lakásokban Betlehemet állítanak. A gyerekek karácsonyi ajándéklistát készítenek, melyet rajzokkal díszítenek és éjszakára az ablakpárkányra tesznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja.

Olaszország

Karácsony másnapjának estéjén a gyermekeket meglátogatja a Strega Buffana nevű jó boszorkány. Söprűjén közlekedik, a jóknak mindenféle finomságot, a rosszaknak pedig szenet visz. Az olaszok jó barátaiknak szárított lencsét szoktak ajándékozni, hogy levest készítsenek belőle. Ez a szegény időkre emlékezteti őket, és ez hoz szerencsét a következő új évben.

Franciaország

A kisebb gyerekek a tűzhely közelébe készítik ki cipőiket, hogy karácsony estéjén a Mikulás ajándékot tegyen bele. A nagyobb gyerekek már elmennek a felnőttekkel az éjféli misére. Itt csak a mise után ülnek az ünnepi asztalhoz.

Csehország

Az emberek úgy tartják, hogy szenteste csodák történnek, ezen az éjszakán megtudhatják a jövőt. A Mikulás hozza az ajándékot, érkezését a gyermek Jézus jelzi kis csengettyűjével.

Írország

A gyerekek Írországban zsákot tesznek ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. Cserébe az asztalon rétest és egy üveg sört hagynak számára.

Spanyolország

Itt az erkélyen mászik be a Mikulás, aki ajándékot hoz, január 6-án pedig a három királyt várják a gyerekek, akik szintén ajándékokkal érkeznek.

Portugália

Az ajándékok a tűzhely mellé kikészített cipőkbe kerülnek. Az ünnepi vacsora pedig hagyományosan sózott, szárított tőkehal burgonyával.

Belgium

A gyerekek december 6-án kapják az ajándékot a Mikulástól. A karácsonyfa alá vagy a tűzhely közelében lévő zoknikba karácsonykor már csak kisebb dolgok kerülnek. A karácsonyi reggeli különleges édes kenyér, az ünnepi főétel töltött pulyka.

Svédország

A gyerekeknek a Mikulás a Jultomten, egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat. Karácsony reggelén mennek templomba, ahol égő gyertyákkal várják a híveket. Az ünnepi menü: hering és barna bab.

Finnország

A Mikulás hozza az ajándékot. Ezen a napon sem maradhat el a szaunázás. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és szeretteinek sírjához, hogy emlékükre gyertyát gyújtson.

Norvégia

Karácsony este a pajtában hagyott csésze zabkásával akarják távol tartani a rossz szellemeket a háztól. A feldíszített fenyőfát a családok körültáncolják, közben karácsonyi dalokat énekelnek.

Svájc

Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. Karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztanak nekik.

Ukrajna

Az ajándékot a gyerekeknek a Jégapó viszi három rénszarvas húzta szánon. Vele van Hópehely leány is, aki ezüstkék, szőrmedíszítéses ruhát, fején pedig korona formájú hópelyhet visel.

Lettország

A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek. Az ünnepi menü: barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Mexikó

Az ünnep estéjén énekesek vonulnak az utcára, hosszú rudakra erősített csengettyűkkel és gyertyákkal, így mennek a városon át, egészen a templomig.

Kenya

A templomokat is feldíszítik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. A távol élő családtagok is hazautaznak.

Libanon

A családok karácsony előtt egy hónappal gabonamagvakat ültetnek. Ezeket a kikelt növényeket december 24-én a karácsonyi barlang és a karácsonyfa köré helyezik. A barlang Jézus születésének helyszínére utal.

Új-Zéland

Náluk a karácsony a nyár közepére esik, ezért ilyenkor piknikeznek a szabadban, a tengerparton. Hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Dél-Afrika

Decemberben itt is nyár van. A családok meglátogatják barátaikat, és karácsonyi dobozokat adnak át egymásnak, amelyben valami ennivaló finomság van.

Ausztrália

Ausztráliában a Mikulást nyolc fehér kenguru húzza. A karácsonyi vacsorát leginkább a szabadban fogyasztják, ezután lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Részletek

Dátum:
december 24, 2022